top of page

Nedir bu ten teması dedikleri şey?

Kanguru Bakımı

Son zamanlarda emziren annelerin sosyal medya gruplarında sıklıkla birbirlerine ten temasını önerdikleri görüyorum. Ve gerçekten çok seviniyorum. Çünkü hem annelerin bu işin özünü kavramış olmaları güz güldürücü, hem de danışmanlık verdiğim çoğu annenin bu paylaşımları görerek cesaretlenmeleri... Böylelikle hemen uygulamaya başlıyorlar ve kısa sürede sonuç alıyoruz... Bu yazımda da ten temasının biraz daha bilimsel faydalarına göz atmak ve hangi durumlarda kullanılabileceğini açıklamak istedim. Aslında her durumda faydalı :)

KANGURU BAKIMI- TEN TEMASI

Bebeğinizle sık sık ten teması yapın, çıplak emzirin (önü açılan bir gömlekte olabilir), bebeğiniz de çıplak olsun (ayaklarında çorap ve arkasında penye bir battaniye olabilir). Tiroid hormon azlığından dolayı süt üretimi sınırlı olan ve danışmanlık verdiğim bir annede kanguru bakımı olarak bilinen bu yöntem ile yeterli süt üretimine ulaşmıştık. Prolaktin seviyesi az olan bir başka annede de bu yöntem ile aşama kaydetmiştik. Ayrıca biberona alışmış ve memeyi red eden onlarca bebekte de ten teması ve kanguru bakımı çok işe yaramıştı. Üstelik kanguru bakımı yapılan prematür bebeklerin daha az ağladığı, yaşam bulguları ve kan şekerlerinin daha sabit seyrettiği, emmeye daha kısa sürede başladıkları bilimsel olarakta gösterilmiştir. Üşür diye endişe etmeyin çünkü kanguru bakımı ilk kez prematür bebeklerin üşümemesi için keşfedilmiş. Adını anne kangurunun yavrusunu sürekli kesesinde taşımasından almıştır. Yöntemin geliştirildiği bölge olan Kolombia’da yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin çok kalabalık olması ve küvezlerin sayıca yetersizliği gibi nedenler yüzünden yenidoğanları annenin göğsünde yatırmaya başlamışlardır. Bu yöntem sayesinde yenidoğanın vücut ısısının korunduğu belirlenmiştir. Annenin kendi beden ısısı, ten teması ile bebeğini korumaya yeterlidir. Ayrıca bebeğin memeye yakın olması, meme kokusu, bebeğin emme, arama, yutma reflekslerinin ortaya çıkması annenin bu sevgi ortamında oksitosin (sütün dışarı akışını sağlayan hormon) seviyesinin artması gibi etkileri sayesinde emzirme üzerine olumlu etkiler yaptığı, yenidoğanın yaşam bulgularında sabitlik sağlandığı gözlenmiştir. Böylelikle yöntem tıp, literatüründe “kanguru bakımı” olarak yerini almıştır.

Tensel Temasın Yararları

Bebek

Anne

Vucüt ısısının korunması

Vucüt ısısının dengelenmesi

Optimal oksijenlenme; sabit kalp hızı

Yüksek oksitosin düzeyi

Düşük kortizol (stres hormonu) seviyesi

Yeterli süt miktarı

Daha az ağlama

Sağ beynin uyarılması

Sabit-dengeli kan şekeri

Anne-bebek duygusal bağlanma

Kendiliğinden memeyi kavrama

Daha az emzirme problemleri

Koordineli nefes-emme-yutma

Yüksek özgüven

Tensel temas öylesine mucizevi bir yöntemdir ki,

bu yöntemi her karşılaştığınız sorun için uygulayabilirsiniz.

Ne kadar uzun süre ve maksimum temasla yaparsanız,

o kadar fayda sağlarsınız.

Ten temasının mucizesine bir başka örnek; evlatlık alan annelerin, günde en az 7-10 saat uyguladıkları ten teması ile memelerinden süt gelmeye başladığını bildiren çalışmalar vardır.

EMZİRMEK: DOĞAL AĞRI KESİCİ

Aşı yapılırken emzirilen bebeklerin daha az ağladıklarına bir çok kez şahit oldum. Aşının acısını hafifletmek için emzirmek doğal bir ağrı kesici.

Bebeğiniz duygusal ihtiyaçlarının karşılanması, size yakın olmak, sizle iletişimde kalmak, sizin sıcaklığınızı, kokunuzu ve teninizi de hissetmek için de emerler. O nedenle bebeğinizin sizle ya da sizin onunla iletişim kurmak istediğiniz her zaman emzirin. Tensel temasla emzirin. Çünkü bebeğiniz için emzirme; doğal bir ağrı kesicidir, gaz problemi, herhangi bir sıkıntı, problem durumunda onları rahatlatacaktır. Sizin içinse doğal mutluluk (serotonin) ve sevgi hormonu (oksitosin) salgılayıcısıdır.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page